Amerikanska Metallgrupper

Amerikanska Metallgrupper

Metall eller Heavy Metal är en musikgenre som sedan sin start på sena 60-talet och tidiga 70-talet har fortsatt att vara enormt populär. Flera av akterna som startade genren är fortfarande aktiva och drar storpublik men sedan dess har även en hel del nya tillkommit. Genrens hårda musik utvecklades ur bluesen och rocken som kommit innan med främst England och USA som sina hemländer. De flesta stora grundarna, såsom Black Sabbath, Deep Purple och Led Zeppelin kom från England men en hel del från genrens födelse kunde även hittas i USA. Något som är gemensamt är de hårt distade gitarrerna, generellt sätt tyngre sound med bas och tunga trummor samt inte sällan en sångare som av de som inte är fans av genren kanske kan uppfattas som något för hård. Metallmusiken är en av de genrer som lyckats hålla fast vid att musiken ofta köps i butik och inte bara avlyssnas genom streaming.

De tidiga pionjärerna

Kanadensisk-amerikanska Steppenwolf kan ses som ett av de tidiga fundamenten i vad som blev metallscenen. Deras Born to be wild blev en stor hit mot slutet av 60-talet och bandets tunga gitarrer och sound lade grunden för något nytt. Även tidiga chockrockakter som Alice Cooper och Kiss var med och grundade scenen och sålde miljontals skivor på 70-talet. Blue Öyster Cult kom också fram på 70-talet och var viktiga för genren.  För många är det diskutabelt om de tidiga pionjärerna ska ses som riktig metall eller kanske snarare hårdrock men många inlemmar dem i metallgenren då de varit viktiga för utvecklingen dit.

De amerikanska giganterna

De amerikanska giganterna (MTV)

På 80-talet växte det i USA fram ett antal band som numera får ses som bland de viktigaste inom metallmusiken. Metallica bildades 1981 och har sedan dess gått och blivit kanske det största bandet som spelar hårdare rock överhuvudtaget.  De började med ikoniska skivor i thrashmetallgenren som Kill ’em all och Master of puppets men kom snart att utvecklas till ett mer traditionellt metallband med genombrottet i The black album och MTV-hits som Enter sandman samt Nothing else matters. Ur Metallica kom även Megadeth då den tidigare medlemmen Dave Mustaine bildade det stilbildande bandet efter han sparkats från Metallica. De gjorde flera hyllade skivor under 80-talet, som Peace sells…but who’s buying samt Rust in  peace. De slog igenom stort på 90-talet med albumet Countdown to extinction samt singeln Symphony of destruction.Även ofta sedda som thrashmetall är stilbildande Slayer. De är betydligt hårdare än till exempel Metallica och har sedan startenn skapat några av de mest klassiska albumen i metallhistorien. South of Heaven och Reign in blood får ses som nödvändiga inköp för alla fans av metall. Anthrax är ett annat band som ofta nämns i genren och tillsammans med Slayer, Metallica och Megadeth brukar de kallas de fyra stora. De har sålt miljontals skivor och är ansvariga för ett antal klassiska skivor.

Den nya vågen

Blackberry Smoke

På senare år har det kommit fram en hel del nya band som spelar tyngre rock eller metall i USA som till exempel Blackberry Smoke och Greta Van Fleet. Greta Van Fleet är ett av de som hypats mest men enligt många låter lite väl mycket som ett av metallgenrens grundare; Led Zeppelin.

Comments are closed.