Artikelserie om Ghost: Del 3

Men faktum är att killarna i Ghost inte bryr sig. De tjänar hur mycket pengar som helst. Och om de någonsin skulle läsa den här artikelserien skulle de förmodligen inte bry sig. Istället föder kritiken mer av deras självupptagna hållning mot scenen som helhet. Vi är hungriga, hävdar de. Men med det sagt så går det inte att hålla undan det faktum att de skapar mycket attraktion till en scen som stundvis behöver det i Sverige. De fortsätter att sätta oss på kartan som nation och går det verkligen att kritisera det?

Leva enbart på musiken?

Men allt det här leder till den stora frågan: skulle Ghost kunna fortsätta att leva på sin musik självmant. Eller skulle deras musik slutligen även bli deras undergång. Kanske är det så att de behöver alla delarna vid sidan om sin musik för att fortsätta hålla sig relevanta och vara en grupp som vi kan lita på kommer fortsätta göra musik. Och vad är det som säger att en grupp inte kan fortsätta skapa kontroverser. Faktum är att de har många fans runt om i världen och i Sverige – och kanske älskar de dramat? Kanske är det precis som alla tonåringar som kollar på alla dramashower och blir triggade av allt som händer vid sidan om? Kanske har rockscenen kommit in i en andra fas där musiken inte längre är det viktigaste utan det är dramat, konflikterna och skriverierna. Ja, det är en svår fråga att svara på men jag personligen tycker att musiken alltid ska vara i centrum. Så skippa allt drama, skippa alla tweets, skippa alla nya frontfigurer och börja göra bra musik. För det är musiken som i slutändan ska vara det man blir ihågkommen för och ingenting annat. Det tycker i alla fall jag och jag är övertygad om att det finns många som håller med mig.

Vad driver Ghost?

Men Ghost kommer förmodligen aldrig att göra det. För de vet att vad som gör att de fortsätter leva vidare är att de fortsätter att väcka känslor hos människor och journalister. Att de fortsätter skapa drama som vi av någon anledning fortsätter att skriva om. Det är en spännande tid vi lever i när hela scenen har förvandlats till en reality-show där det inte finns ett sista datum för tv-programmet. Istället fortsätter det så länge vi fortsätter att konsumera allt som händer vid sidan om. Kanske är vi själva som måste ifrågasätta varför vi blir så fascinerade över detta?

Är det vi som är problemet?

Vi journalister som fortsätter att skriva om grupper som skapar kontroverser vid sidan om musiken. För det är faktiskt ingenting nytt. Det har funnits sedan rockens urminnes tider och vad som gör det extra intressant idag är av samma anledning som vi skrattar åt Donald Trump – nämligen att showen fortsätter dygnet runt, varje dag, varje vecka, och varje månad. Och vi tar del av det live via sociala medier. Det är svårt att säga var det här kommer att sluta men personligen tror jag att vi bara är i starten av en ny ordning och att Ghost faktiskt är banbrytande när det kommer till att marknadsföra sig som grupp.

Är det vi som är problemet?

Comments are closed.