Bästa metalgrupper i världen

Metal är en musikgenre som blommade upp kommersiellt under slutet av 1960-talet när band som Deep Purple och Black Sabbath var som mest framgångsrika och blev allt mer populära. Även fast dessa band idag räknas mer som hårdrock så har dessa historiska band påverkat flera av dagens metal grupper och även lagt grunden för en hel del olika genrer inom metal musiken som till exempel heavy metal samt death metal.

Metalmusik definieras av oftast en väldigt specifik instrumentuppsättning, ton och gitarrslingor som är mörkare och mer dov. Dessutom är sången en väldigt stor del av metal musik och i death metal och andra underliggande metalgenrer består sången av growl.  Trots att det sedan metal musiken uppstod under slutet av 1960-talet har stigit fram flera stora band inom denna genre är det trots allt några specifika band som har haft den största betydelsen för spridning och utveckling av metal musiken. Dessa band kan man läsa lite mer om i denna artikel.

Deep Purple

Det legendariska bandet Deep Purple räknas idag som hårdrocken samt metal musikens fader. Deras musik startade upp ett stort intresse för att spinna denna musikgenre vidare och senare uppkom flera andra undergenrer inom denna musikform.

Deep Purple bildades i England år 1968 och hade Ian Gillan, Ritchie Blackmore, Ian Paice, Jon Lord och Roger Glover som ursprungsmedlemmar. Tillsammans med grupperna Led Zeppelin och Black Sabbath räknas de idag som en av de tre största 70-tals banden inom denna musikgenre och då främst hårdrock. Totalt har Deep Purple sålt över 100 miljoner album världen över och har under sina verksamma år bytt bandmedlemmar vid ett flertal tillfällen. Bandet är idag fortfarande verksamma och spelar både in skivor och turnerar.

Metallica

Bandet Metallica är ett mycket omskrivet band med flera motgångar och skandaler i sitt bagage. Men trots detta är de mest uppskattade och beskrivna för sin väldigt distinkta musik som har påverkat flera andra verksamma band idag. Metallica anses också vara det band som födde fram sub genren thrash metal.

Under sina verksamma år har inte Metallica enbart varit uppmärksammade för sin musik utan också flera andra event. I flera av deras mest omskrivna händelser har alkohol och droger haft en stor roll. Bandet kom till exempel att avskeda Dave Mustaine från Metallica år 1983 på grund av hans problem med alkohol och hur det påverkade bandet starkt. Dave Mustaine startade snabbt upp ett nytt musikprojekt som fick namnet Megadeath som idag också dem räknas som ett av de fyra största thrash metal banden i historisk tid.

Metallica debuterade med skivan “Kill ‘em All” som fick stor uppmärksamhet. Denna skiva släpptes år 1983 av det nystartade skivbolaget Megaforce Records. Men det inte förens de släppte skivan “The Black Album” år 1991 som Metallica vart världsstjärnor på riktigt. Efter detta skivsläpp växte sig populariteten för bandet sig bara större och större och de fortsätter att släppa uppskattade och nytänkande skivor.

Metallica är också ett av de historiska band som än idag är verksamma med nya skivor och skriverier. De fortsätter också att påverka nya band med sin inspirerande och distinkta musik.

Comments are closed.