En livsstil av metal

Idag förknippas många livsstilar med hur vi klär oss inför dagens samhälle, även kallad en subkultur.

Begreppet “stil” används för att beskriva de yttre aspekter och kombinationer av till exempel kläder, frisyrer, musik, och ritualer som är och som särskiljer dem från andra grupper. Medans vissa går i tajta jeans, tröjor och t-shirts, så finns det oftast en motsvarande sida med stora baggy jeans som hänger nedanför underkläderna och tröjor (även kallade hoodies) som går ner till knävecken. Dessa klädstilar förknippas oftast till vad man är för slags person samt mycket till vad man lyssnar på för musik. Hur är det då att ha Metal som livsstil och vad är det mer som kommer till i stilen?

Hur vill man se ut?

Som Rockare eller Metal, som är en genre härstammad ifrån rocken kan man utseendemässigt se på vad för slags musik hon eller han lyssnar på. Inflytandet på val av kläder, och utseendemässigt kommer oftast ifrån musikerna själva, därav har dom ett stort inflytande på sina medlyssnare, eller fans som vi kallar dom. Oftast är man klädd i ett par svarta tajta jeans, en svart t-shirt, lite nit-armband, en svart skinnjacka och har längre hår än vanliga Svensson. Vissa subgenrer inom metal väljer personer även att sminka sig vit i ansiktet med svarta toningar. Ser ni mönstret? Kläderna är av det mörkare valet och man sticker ut från mängden, hur man klär och ser ut blir en definition av kategorisering, ungefär som att säga en stereotyp.

Vilka vänder sig oftast till livsstilen?

Vi kan börja med att en gemensam nämnare, oavsett genre inom metal musiken är att den inte försöker förmedla någon ljus syn på framtiden, men det kan förekomma kärleksballader vid tillfällen.

Många band konstaterar att världen är grym och dyster där den härskande makten är korrupt, och att det inte finns några förhoppningar om, eller tecken på att detta kommer att förändras.

Det är oftast människor inom arbetarklassen och neråt som vänder sig hitåt. Personer som kanske inte haft rättvisa förebilder, eller kan se någon ljus i tunneln ännu hittar oftast sina starka förebilder i artisterna och kan känna igen sig i deras texter. Många (Metalheads) finner sin mening med livet dels genom sin beundran inför heavy metalartisterna, men även genom deras deltagande i de kollektiva ritualerna kring spelningar samt känslan av att vara en del av en subkultur som inte bara har musiken gemensamt, utan även sitt eget sätt att betrakta världen. Man är en så kallad outsider och vill hålla sig borta ifrån mainstreamkulturen.

Hur påverkar detta personen i samhället?

Lever man inom Metal stilen så bryr man sig oftast lite om hur samhället ser på en. Oavsett om den större skalan, dvs mainstreamen ser ner på en så ignorerar man det (tar det med en klackspark), man ser sig själv som en individ, man kan överlera utan dess hjälp, och kunna ta sig upp på egen hand. Likaså när det kommer till religion, men är man metal så finns det inte direkt någon religiös tro, ja förutom till det mörkare i vissa fall.

Comments are closed.