Metal lugnar nerverna

Behöver du lite chillout tid, avkoppling eller hoppas på att bemästra dina känslor? En ny studie från University of Queensland har visat att extrem musik som tungmetall kan minska stress, öka positiva känslor och till och med reglera sorg och ilska. Hur osannolikt låter inte det? I motsats till den allmänna uppfattningen att extrem musik som heavy metal är ansvarig för att orsaka känsla av ilska, depression eller isolering, kan det faktiskt hjälpa oss bekämpa dessa mycket olika negativa känslor. Något som låter så aggressivt och hårt kan ge motsatt effekt, lugna nerverna och ge inspiration.

Var och vem kom på detta?

Ett forskningspapper av hedersstudenter Leah Sharman och Dr Genevieve Dingle från University of Queensland (School of Psychology), med titeln “Extreme metal music and anger processing”, har kommit fram till de som lyssnar på extrem musik inspirerades och lugnades av dess låtar, vilket tydligen stämmer in med fynd från tidigare studier som länkade hög musik med aggression och brottslighet. När de upplevde vrede tyckte extrema musikfans att de lyssnade på musik som kunde matcha ilskan de kände, sade Sharman.  “Musiken hjälpte dem att utforska hela spektret av känslor de upplevde, men lät dem också känna sig mer aktiva och inspirerade.”

Hur gick det till?

Ms Sharman och Dr Dingle studerade 39 personer i åldrarna 18-24 år som regelbundet tyckte om att lyssna på “extrem musik”.  Deltagarna fick i början spenderade 10 minuter åt att lyssna på sånger efter eget val följt av 10 minuters tystnad. Efter tystnaden övervakades personerna under en 16-minuters session av ilska där personen fått beskriva uppjagande händelser i sina liv. Övervakning av personen visade att nivåer av irritation, fientlighet och stress minskade efter den extrema musiken introducerades och att man såg personerna få en högre inspirations nivå.

Så vad lyssnade deltagarna på?

Enligt en analys av deras utvalda spår fanns det olika subgenrer inom metal och post-hardcore, detta inkluderar band som Parkway Drive, Slipknot, Metallica, Judas Priest, System Of A Down och Manowar med mera. Deltagarna rapporterade att de använde musik för att förstärka sin lycka, fördjupa sig i känslor av kärlek och förbättra sitt välbefinnande. Det som framförallt kännetecknar musik som metal är att det är stor fokus på krig, våld och ondska. Extra tydligt blir det i subgenrerna death metal och black metal, bara för att det är så innebär det inte att texterna inte kan innehålla annat. Det finns även kärleksballader så heavy metal kan helt enkelt handla om allt möjligt. Detta är helt klart en intressant studie och något man inte kunnat ana förut. Tänk dig att detta är något väldigt många människor gör, en låt spelas på radion, denna låt är en av dina favoriter och du känner dig mer lugn och avslappnad. Man känner igen sig i texterna vilket skapar något rogivande och matchar känslorna du har för under tiden. Det är otroligt vad musiken ger folket världen över och vad dess influenser kan framföra till folket som lyssnar över lag. Känner att det kanske är dags att lugna ner sig lite, och att sätta på lite extrem musik som metal i lurarna.

Comments are closed.