Metalmusikens uppkomst – del 1

Musiken kommer i så ofantligt många olika genrer nu för tiden, man kan enkelt komma åt alla genom att dyka in på olika musiktjänster som erbjuder musik både gratis och till en kostnad. Här finns redan färdiga spellistor för alla olika genrer och artister. Det är också ovanligt att man idag inte har hört en viss genre på ett eller annat sätt, även om man själv inte lyssnar på just den typen av musik så brukar det finnas någon i ens närhet som gör det. Dock finns en del genrer som många har väldigt svårt för, rocken är en av dem tillsammans med alla sina underkategorier. Vanlig rock kan gå hem hos de flesta, men när man kommer till lite hårdare musik så är det många som ryggar tillbaka och väljer att stänga av.

Svåra begrepp

Någon som är obekant med metal genren skulle bli förlåten för känslan av förvirring som förmodligen skulle uppstå vid en första lyssning på musiken. Hur är denna genre annorlunda från traditionell rockmusik? Vad är egentligen dödsmetal? Vad är det egentligen med allt prat om djävulen och att slåss mot drakar? Dessa frågor är inte så konstiga att man ställer sig om man inte är insatt, men just dessa frågor tänkte jag vi skulle reda ut.

De allra första

England och USA är de länder där metal först dök upp som en naturlig tillväxt från dåtidens rockmusik. Medan hårdrocks artister som Led Zeppelin, the Who och Jimi Hendrix tänjde på gränserna när det kommer till gitarrförstärkning och scenupptåg. Deras musik var absolut skuldsatt till blues och tidigare former av rockmusik. Det band som ses som det allra första riktiga metal bandet är Black Sabbath som genom användandet av mörkare musikaliska toner, religiösa textteman  och långsam, krossande tunghet i deras sound skapade mallen för en helt ny genre av rockmusik.

Ett stort namn

Medan många andra genrer av populärmusik försöker prata om livets verkliga händelser, kärlek och politik så är metal känt för att gå in på religiösa och övernaturliga metaforer. Sångaren i Black Sabbath, som inte är någon mindre än självaste Ozzy Osbourne, skrev texter om ockulta cermonier och obeskrivliga monster. Men dessa metaforer som han använde var egentligen ett sätt att prata om krig och alienation.

Inspirationer

Under det sena 1970-talet tog en ny generation av band inspiration från Black Sabbaths hotfulla sound, de snabbade på tempot och fortsatte distansera sig själva från blues rötterna i rocken. Judas Priest och Motörhead från England lade till tempo och intensitet till Black Sabbaths musik, något som även Scorpions från Tyskland gjorde. Journalister började använda orden Heavy metal för att beskriva denna nya tagning av rockmusiken. I de större industriella städerna av England utvecklades metal i tandem med punkrörelsen, en genre som skapade en moralisk skymf genom Storbritannien. Det lånade tempot och nihilismen från punken, läder och denim från den fredlösa motorcykel kulturen och fascinationen av ockultism togs från skräckfilmer och Black Sabbath. Med det sattes metal samman under 1970-talets sena period och skapade inte bara en distinkt musikgenre, utan även en fullt utformad subkultur.

Comments are closed.