Nu metal – en glömd era

Genren Metal brukar vanligtvis förknippas med långhåriga, galna, hedbangande musiker som slår i sönder sina instrument på scenen vid uppträdande. Men precis som många andra genrer i musiken, så finns det så kallade sub-genrer. En sub-genre är en underkategori av en specifik genre och skapades för att klassificera konstnärliga verk i beskrivande kategorier, en sub-genre bryter ner dessa kategorier i mer definierade ämnen. Detta koncept dök omkring 300 f.Kr. då grekiska filosoferna Aristoteles och Platon organiserade olika skriftliga arbeten i tre kategorier. Inom Metal har man ett flertal sub-genrer såsom Heavy Meatl, Death Metal, Black Metal, Christian Metal och Nu Metal.

Nu Metal

Idén med Nu Metal bygger på att man oftast blandar det tunga ur metal med en annan mer eller mindre orelaterad stil, till exempel hiphop, techno och punk. Nu metal gitarrister använder sju-strängade gitarrer som är nedstämnda för att spela ett tyngre ljud, DJ´s kan ibland finnas för att ge instrumentella samples, turntable scratching och elektroniska bakgrunder. Sångstilar i Nu metal inkluderar sång, rappning, skrik och grumling (även kallat growling), Nu metal säger man även är en av nyckelgenrerna i den nya vågen av amerikansk tungmetall. Den 27 oktober 1995 spelade ett up and coming band från Bakersfield, Kalifornien, sin första konsert i London, deras självbetitlade debutalbum hade orsakat ett mindre uppror bland landets mer entusiastiska rock fans, varav 800 var här ikväll.

Ett namn att minnas

Korn lät lite som det som hade kommit före, de tog den pumpade rapmetallen av banden Faith No More, Rage Against The Machine och Red Hot Chili Peppers och vred det i oigenkännliga former. Gitarrer var nedtonade, texterna var målade flera nyanser av otäckt, och de slog till och med en uppsättning säckpipor på en punkt under deras uppsättning. För de 800 personerna på spelningen var detta morgondagens ljud, Korn hade gjort något som skulle komma att bli det största ljudet inom rock. Band som kom i efter var en ohelig samling av misfits, annorluna och galet folk, så som banden Slipknot, Limp Bizkit, Dry kill logic och Evanescence. Denna rörelse skulle snart bli märkt Nu-metal, ett ljud av galningar som tog över asylen.

Genren idag

Nu metal blev populärt i det sena skedet 1990-talet, och skulle fortsätta så i 10 år framöver.
Artister som Korn, Limp Bizkit och Kid Rock släppe allihopa skivor som sålde miljoner exemplar.

Nu metal popularitet fortsatte under början av 2000-talet, med band som Papa Roach, Staind och P.O.D., där alla säljer multi platinum album och i toppen kom bandet Linkin Parks diamantförsäljande album Hybrid Theory. Men i mitten av 2000-talet ledde överskridandet av band i kombination med underfördelningen av ett antal högprofilerade utgåvor till nedgången av nu metall, detta ledde till ökningen av metalcore och många Metalband slutade spela eller övergav sitt etablerade ljud till fördelen av andra genrer. Men det känns som att en comeback lutar sig åt rätt riktning. Man kan idag se artister som kör bekanta sounds från den eran och det skulle kunna innebära åeruppstoden av metal, men det återstår att se.

Comments are closed.