Pionjärerna för metal

Det kan vara svårt att föreställa sig hur en hel genre startade med bara ett enda band, men det var precis så det gick till när Heavy metal slog sig in i musikens värld, Black Sabbath var inte bara pionjärer i genren utan de hjälpte också till att få igång karriären för en av de mest färgstarka och kontroversiella karaktärerna, Ozzy Osbourne. Bandet brände röker och kivet av dess industriella hemstad in i en sprängning av undergångslastad tung blues rock via bassisten Geezer Butlers dystopiska texter, vilka lutade sig tungt mot det ockulta, och gitarristen Tony Iommis jordskalvs riff.  Då de parades ihop med Bill wards ekonomiska men avskräckande arbete bakom Osbournes primala tenor, var effekten både stark och tillgänglig. En mall för aspirerande decibel trotsare av alla talanger.

Namnbyte

Bandet skapades 1968 under det opassande namnet the Polka Tul Blues Band. Iommi och Ward som precis hade lämnat blues outfit mythology ville ta genren åt ett mer robust håll. De värvade talangerna Osbourne och Butler, dessa två hade spelat tillsammans i en grupp som kallades Rare Breed. I slutet av året spelade de alla tillsammans under namnet Earth. Skiftningen från Earth till Black Sabbath skedde året efter, då skrev Osbourne och Butler en låt som var inspirerad av Boris Karloffs skräckfilm från 1962 som gick under samma namn. Detta resulterade i Black Sabbath, en begravningsplatta av fruktan byggd kring det förstärkta fjärde/tritoniska intervallet, bättre känt som djävulens intervall, skulle agera som deras öppnings skur till den explosiva starten 1970.

Explosionsartad framgång

Deras första album släpptes via Vertigo Records och den hop av skivor som producerades på Rodger Bain spelades in på bara en dag. Endast en handfull gitarrpålägg tillsammans med regnet, åskan och de klämtande klockorna som så effektfullt presenterade bandet för världen lades på i efterhand. Skivan släpptes på fredagen den 13:e, en dag som hjälpte till att kickstarta bandets rykte vilket hjälpte till att befolka den fertila brottsvågen som är historien med en hel del blod spill. Black Sabbath ratades av kritikerna men lyckades ändå nå U.K. Top Ten, de höll sig dessutom på top 40 i ett år och blev tillslut Platinum certifierade.

Avhopp och avskedningar

Men den framgång Black Sabbath fick så slösade ödslade de ingen tid, bara sju månader efter sitt första album släppte de sitt andra, Paranoid. De fortsatte blåsa i det oheliga hornet av mycket med de två kommande albumen. Fansen blev än mer älskade deras musik och de ökade ohämmat i popularitet. Ozzy Osbourne som personlighet tog världen med storm och 1973 mötte bandet sin nästa framgång. De dubblerade ner de mer progressiva i skivan Vol. 4 och fick ett nytt ikoniskt snitt då Rick Wakeman från Yes bidrog med keyboard i låten Sabbra Cadabra. Under 1976 hade bandet svårigheter internt då de var tvungna att delta med en ökande frustrerande och kemiskt beroende frontfigur som ville slå sig fri på egen hand. Samtidigt fanns det många andra band som började öka i popularitet, detta gjorde att Sababth förlorade sitt försprång. Under inspelningen av Never say die! så bestämde sig Osbourne att sluta, men han tog sig tillbaka för att avsluta inspelningen. 1979 bestämde sig dock de andra medlemmarna för att sparka honom från gruppen.

Comments are closed.