Populära metallgrupper från Finland

Svensk hårdrock och metal har ett mycket gott rykte utomlands, och då kanske framförallt de hårdaste och tyngsta grupperna. Men frågan är om inte Sverige blivit omkörda av grannlandet Finland på denna front. Under de senare åren så har Finland framträtt som ett av de stora tillväxtländerna för riktigt bra och framgångsrik metallmusik. I andra länder börjar man tala om en våg av succé. Traditionellt sett så har det varit svårt för icke engelska eller amerikanska band att nå ut internationellt. Ett band som visade att det gick var finska hårdrocksgruppen Hanoi Rocks som på tidigt 80-tal skapade sig en framgångsrik karriär genom att flytta till London och ge ut sina skivor på framförallt indiebolag. Deras framgång var nog inte obetydlig i sitt exempel att det kan gå om man bara vill och satsar. Idag är det betydligt enklare. All musik finns tillgänglig för hela världen med bara ett knapptryck. YouTube och Spotify gör att band kan nå ut på ett helt annat sätt än tidigare.

Nightwish

Nightwish är kanske den grupp man tänker först på när framgångsrika finska metallgrupper kommer på tal . Gruppen, som har ett väldigt distinkt sound med symfoniska och operaliknande inslag, har lyckats sälja miljontals skivor och har haft flera internationella hits. Bandet bildades i Kitee, en småstad i Finland, 1996. De blev snabbt framgångsrika i sitt hemland genom bland annat debutalbumet Angels Must Fall som kom året efter och lyckades även ta sig till den finska melodifestivalens tredjeplats. Med singlar som Sleeping Sun och en cover på Gary Moores 80-talshit Over the Hills and Far Away så började gruppen även få uppmärksamhet utomlands.

Nightwish

Det var dock med deras tredje studioalbum Once som det definitiva genombrottet kom. Första singeln Nemo blev en listframgång och albumet såldes i över en miljon exemplar. Efter att sångerskan i bandet, Tarja Turunen, hade bytts ut mot svenska Anette Olzon så släppte de två ytterligare framgångsrika album. Olzon blev dock kortvarig i gruppen och byttes ut mot Floor Jansen.  Gruppen har trots diverse medlemsbyten fortsatt varit mycket framgångsrika och detta har lett till en hel del mer eller mindre bra kopior.

HIM

Ett annat framgångsrikt metallband från Finland är Helsingfors egna HIM. De bildades som His Infernal Majesty på det tidiga 90-talet och spelar främst musik i den så kallade gothmetallgenren. Bandet som frontas av den karismatiske Ville Valo fick sin framgång framåt slutet på 90-talet med en metallcover av Chris Isaak-hiten Wicked game. Ett album följde som blev stort i Finland men även slog i Tyskland. Bandet följde upp succén med fler hitsinglar som Join Me in Death och album som Razorblade Romance på det tidiga 2000-talet. Gruppen har lyckats bli stor på det europeiska fastlandet men har även satsat på Amerika.

Children of Bodom

Även bildade på första hälften av 90-talet är Children of Bodom. De kallas extremmetall av goda skäl. Gruppen har trots detta fått ett stort genomslag i sitt hemland där de bland annat fått guldskivor för alla albumen sedan 2000. Men gruppen har även nått framgångar i USA på den viktiga Billboard 200 listan.

Comments are closed.