Spanska metal-grupper

Det finns en mängd intressanta spanska metal-grupper i Spanien. Finland och Norge må vara bland dom som har bäst meta-musik men när det kommer till riktigt bra meta-musik så finner man dom även både på iberiska halvön samt även i Spanien. Kollar man på lite mjukare band så finner man exempelvis Els Pets och Gossos, men samtidigt finns även Sopa de Cabra som är bra. När man pratar om metal så pratar man ofta om Heavy metal, dvs tyngre metal-musik.

Heavy Metal

Heavy metall är ren typ av musik inom rockmusik. Det var under sextiotalet och början av sjuttiotalet som det startade, och främst i London och ett par amerikanska städer. Musiken har sin bakgrund från bluesrock men även från psykedelisk rock. Med detta utvecklades en mer skarp och högljudd musik som blev alltmer populär i kombination med gitarr-solon. Säger vi Zepplin, Black Sabbath så vet man säkert att det handlar om gammal metal-rock. Därefter kom andra kändisar på sjuttiotalet såsom Judas Priest Iron Maiden med många flera. Det var under detta årtionde dom metal-musiken verkligen tog fart

Under åttiotalet därefter kom en mer glammig metal där många minns låten Poison av Mötley Crue, releasades. Det finns oerhört många grupper som växte fram under detta årtionde också. Många känner man knappt igen men de flesta har i alla fall någon gång lyssnat på metal-musik från detta årtionde. Under detta årtionde växte metal-musiken snabbare än någon annan musikstil sägs det. Tiden var helt enkelt inne och många fann intresse för den sortens musik.

Annan metal

Annan metal

De sju band som gav genren en egen karaktär var Venom från Storbritanien, Bathory från Stockholm, Hellhammer från Schweiz, men även Mercyful Fate från Köpenhamn. Åttiotalet var dåtidens black metal-gruppens tillväxttid. Bathory, en annan känd grupp kom för att återskapa genren flera gånger om och ge den nya vinklar. Den inledande djävulsdyrkande riktningen, som fungerade som en symbolisk krigföring mot en form av moralism, kompletterades senare med gammalnordiska symboler. Den brittiska gruppen Venom gav genrens dess namn med sitt andra album, betitlat bara Black Metal.

På nittio talet dök ett par andra grupper upp som blev mycket populära och då pratar man ofta om death metal och black metal-band som blev populärt. Mörk metal-musik Säger vi Darkthrone eller Mayhem vet du säkert vilka vi pratar om. Sen dök även svenska grupper som Entombed. Det dök även upp väldigt många kända spanska band. Under detta årtionde dök även andra metal-slag upp såsom rap-metal men även så kallad nu-metal upp.  Korn men även artister med coola namn som Limp Bizkit dök upp. Därefter dök även mer Gothic-metallgrupper upp.  Vi har bara nämnt en bråkdel av alla typer av metal-typer som dök upp under dessa årtionden men det finns minst ett tjugotals andra som vi inte tagit upp och en mängd andra okända. Det roligaste är att det fanns och finns en metal-musik för alla intressenter och än idag så är det mycket populärt med metal-musik. Tack för att du tog del av denna artikel och hoppas att den var intressant!

Comments are closed.