Svensk hårdrock

Sverige har alltid varit välkänt för sin hårdrock med flera grupper som slagit genom internationellt och lokalt. Det är kanske inte är den första genren man tänker på när det kommer till Sverige – som framför allt har slagit igenom i pop-scenen – men under de senaste årtiondena har det vuxit fram en rock-scen som fortsätter att bana väg för nya artister och grupper från det lilla landet i norr. Med allt från doom-metal av Candlemass, till experimentell musik från Evergrey vidare till den blixtrande rocken från Amon Amarth. Det finns så många grupper att välja på – men i den här artikeln nöjer vi oss med de allra främsta. För vad har egentligen Opeth, In Flames, Soilwork och många fler gemensamt? Jo, de är alla från Sverige, och de gör alla fantastisk musik. Så dyk in i deras historia redan nu.

Svensk hårdrock

Death Metal

1989 grundades bandet Opeth som kanske inte bara är den bästa gruppen från Sverige – de rankas också som en av de bästa grupperna i hela metal-genren. Med en enorm mångfald av olika stilar blandar de death metal med flera andra typer av instrument, lyrik och framträdanden. Lyriken är även den mångfaldig, och har i vissa fall varit grunden för kontroverser kring bandet, något de gärna tar emot. Men under de senaste åren har de närmat sig en mer progressiv typ av musik. En annan grupp som använder sig av samma stil är gruppen Bathory som grundades tidigt under 80-talet. Bathory slog igenom stort under 90-talet och blev den episka viking-musiken som vi förväntar oss från en grupp av den kalibern. Gruppen splittrades tyvärr 2004 då frontfiguren i gruppen olyckligtvis gick bort. Men en grupp som fortsätter att leverera år efter år är den ikoniska gruppen In Flames. Trots flera förändringar inom gruppen under åren fortsätter de att producera melodisk death metal. De blandar sång och musik i perfekt harmoni, något som har fått de mest lojala fansen att kritisera dem för att gå för mycket mainstream.

Death Metal

Soilwork – mainstream?

Flera kritiker och lyssnare hävdar att Soilwork är för kommersiella. Visst, deras melodiska death metal tar kanske i högre utsträckning emot av en större målgrupp. Men att du skulle höra dem på din lokala radiostation inom en snar framtid tvivlar vi starkt på. De skriver helt enkelt bra låtar, och gör bra musik – kanske är det därför de är så populära? Amon Amarth är en annan svensk grupp som har gjort musikstilen viking-metal perfekt. De formar musiken kring frontfiguren Johan Heggs melodiska röst vilket får varje låt att framställas till perfektion.

Sammanfattning

Det finns helt enkelt mycket rockmusik från det här lilla landet i norr, och vare sig du gillar hårdrock, death metal, eller någon annan typ av musik så kommer du att hitta det i Sverige. Och de allra flesta grupperna är fortfarande under radarn från de stora radiokanalerna, varför du måste leta själv för att hitta guldklimparna. Men lita på oss när vi säger att det finns massor med musik som väntar på att upptäckas av just dig.

 

Comments are closed.