Svenska metalband – del 1

Skandinavien är en grogrund för Heavy metal där varje land odlar sin egen scen, men ingen är nog förvånad. Skandinavien har länge haft en stor inverkan på musiken och Sverige framförallt är ett stort land när det kommer till musik. Vi har producerat stora namn inom de flesta genrer och metal är inte ett undantag. Många internationellt kända band och musiker inom hela rock genren kommer från vårt land och vi fortsätter hålla oss i topp på listan. Med tanke på hur låg vår folkmängd är jämfört med andra länder så har vi ingen skyldighet att leverera så många bra band som vi har gjort under de senaste årtionden. Abba kommer alltid vara det band vi förknippas med när det gäller vårt lands största bidrag till modern musik, men det stämmer inte alls. Den svenska metal scenen har konsekvent slagit sin väg över sin vikt och visar inga tecken på att sluta. Det finns så många band att det är svårt att veta vart på listan man ska börja.

Abba

Född att skriva

Candlemass är dedikerade leverantörer av doom metal ända sedan 1984, Leif Edlings band hyllade Black Sabbath långt innan stoner and doom scenerna bröst ut. Deras två första aktade skivor Epicus Doomicus Metallicus och Nightfall är bland de mest aktade skivorna i metal historien. Edlings förmåga att skriva otroliga riff är vad som har fått Candlemass att ta sig högre än sina kamrater, bortsett från Tony Iommi är det svårt att komma på någon annan som skrivit så många vinnare. Trots uppbrott, avbrott och omorganisering i uppställningen så sprider Candlemass fortfarande sin musik med klass och kraft.

En otrolig inspiration

Det krävs knappast någon omröstning för att fastställa hur otroligt inflytelserika Meshuggah har varit i denna värld över de senaste 25 åren, hela djent/Tech-metal scenen växte från en kollektiv besatthet av svenskarnas poly rytmiska makt och slopande av handboken för metal. Men Meshuggas inverkan har spridits mycket längre än så, deras omfamnande av ny teknologi och nya sätt att låta så där äckligt tungt har kastat en skugga över hela 2000-talets bild av metal. Eggande nog har de behållit sin mystik och deras rykte för att alltid höja insatsen och sin status som ett av de mest häpnadsväckande live band som världen har att erbjuda.

Meshuggah

Vikingametal

Det tog England över ett årtionde att riktigt greppa Amon Amarths viking inspirerade svulstighet, men efter deras stora framgång med Twilight of the Thunder God 2008 har dessa titaner från Tumba bara fortsatt att mer och mer se ut som ett band i världsklass. Magiken bakom detta band ligger i deras samvetslösa rakt på sak inställning till musiken, innehållet av deras viking inspirerade texter och bilder. Men viktigast av allt är deras fulla hängivenhet att vara ett helt otroligt metal band. Även fast de närmar sig sitt 25-års jubileum så slutar de inte bli större och bättre. Bandet visar verkligen hur vi i Sverige fortsätter hänga med och påminna omvärlden om att musik är något vi verkligen vet hur man skapar, vare sig det är pop eller metal.

Comments are closed.