Svenska metalband – del 2

Från Göteborg kommer ett av de förmodligen kändaste metalband vi har i Sverige, med över 2,5 miljoner sålda skivor är In Flames en av pionjärerna inom melodisk Death metal genren. Efter att bandet grundades 1990 tog det inte lång tid innan de var ett av de mest inflytelserika metal banden under 90-talet. Jesper Strömblad lämnade bandet Ceremonial Oath, han ville skapa ny musik och tillsammans bildade därför In Flames tillsammans med Johan Larsson och Glenn Ljungström. Tillsammans gjorde de en demo som de skickade in till Skivbolaget Wrong Again Records, dessa gillade vad de hörde och In Flames fick nästan på stört ett skivkontrakt. Sedan började inspelningen av debutalbumet Lunar Strain vilket hade stor framgång  när det släpptes 1994.

Svenska metalband – del 2

Lånade utifrån

Till en början hade man bara tre permanenta medlemmar i bandet, detta innebar att man vid varje spelning var tvungen att låna in en musiker. Med EP:n Subterranean som kom ut 1994  landade bandet ett skivkontrakt med det tyska skivbolaget Nuclear Blast, detta innebar att bandet kunde sträcka sig utanför undergroundscenen. I samma veva tröttnade man på inlånandet av medlemmar så fort man skulle ha en spelning, som lösning rekryterade man Anders Fridén på sång och Björn Gelotte på trummor. Detta innebar att In Flames nu kunde kalla sig själva för ett komplett band.

Ombyte i bandet

Med sitt andra album fortsatte bandet växa och skivorna såldes världen över, även spelningarna tog fart. Nu var det inte bara hemma i Sverige man fick stå på scen, man gav sig ut i Europa där man fick spela för en större publik. Men straxt efter detta lämnade både Johan Larsson och Glenn Ljungström bandet, dessa ersattes dock med vänner till de kvarvarande medlemmarna och bandet fortsatte klättra mot större berömmelse. Trots en stor omsättning av medlemmar har bandet fortsatt göra sig stora i världen och deras törst efter utveckling är det som har hållit dem flytande och relevanta i nästan tre årtionden.

Världskända

Pratar man om ett band som satt sina spår ute i världen, kan man inte annat än nämna ett annat som gjort samma sak. Med deras mest kända låt The Final Countdown är Europe ett av de mest skarpa och smarta melodiska Heavy metal banden under 80-talet. Det är bara att ta sig en titt på bandets andra album Wings of Tomorrow för alla bevis man kan behöva. Med så många hitlåtar är det inte så konstigt att bandet än idag drar publik, men den största de någonsin spelat för var den under deras millenniespelning på nyår 1999.

Europe

En text alla kan

Bandet gjorde ett uppehåll mellan 1992 och 1999, under denna period gjorde medlemmar soloalbum och turnerade med andra band. Man gjorde millenniespelningen i Stockholm där man spelade Rock the night och The final countdown, en mer passande har nog aldrig spelats vid ett nyår. Men det tog ytterligare några år innan bandet återförenades på riktigt. Sedan dess har de fortsatt sätta sina spår i musikvärlden, men än idag kan de flesta människor man råkar på texten till just The final countdown, en låt som aldrig går ur tiden.

Comments are closed.