Tyska Metallgrupper

Heavy Metal (eller bara metall), i likhet med många rock genre, startade under slutat av 1960-talet. Metallmusiken kännetecknas av tonvikt på elgitarr och bas, en tung baslinje, förvrängd ljud och ett rytmiskt trumslag. Även om en del människor uppfattar metall musiken som ganska testosteron dränkt, finns det också mindre rå variationer som symfonisk och gothic metallmusik.

Tyskland är känd under de senaste decennierna för sina metallgrupper. Band som Rammstein, Kreator och Helloween är synonymt med metallmusik. De mest kända etablerade sig under 1980-talet men det finns mer till metallmusik än bara 80-talets grupper. Naturligtvis kommer nya grupper hela tiden samtidigt som gamla grupper fortsätter släppa nya album.

En sådan gammal grupp som är aktuell idag är thrash metallgruppen Mekong Delta från Bonn. Gruppen bildades i 1985 men det fortfarande släpper skivor idag. Gruppen består av Martin LeMar som sångare, Ralph Hubert som spelar bas, Erik Adam H. Grösch som spelar gitarr och Alex Landenburg på trummorna. Mekong Delta har släppt 15 album hittills. 

Nya grupper

Även idag ligger Tyska metallgrupper i framkanten av metalls utveckling som musikgenre. En av dom är svartmetall gruppen Klabautamann bildades i 1998 i Meckenheim. Bandets namn, Klabautamann, betyder troll eller svartalf. Gruppen består av Tim Steffens som spelar både elgitarr och bas samtidigt som han är sångare, och Florian Toyka som spelar elgitarr och bas. Under senaste tiden har de haft medverkan av Patrick Schroeder på trummorna. Bandet har släppt 8 album ännu så länge.

En annan modern tysk metallgrupp är Death of Desire från Bruchsal. Det bildades i 2008 och spelar en alldeles egen kombination av thrash-, industriell- och svartmetall. Death of Desire består av Dawn Desiree som huvudsångerska tillsammans med Morbid som spelar elgitarr och bas. För övrig finns det Psy Coma som spelar synt, Attila Csihar som den andra sångare och Jan Axel “Hellhammer” Blomberg på trummorna. Gruppen har släppt bara ett enda album.

En tredje grupp är Infestus från Garmisch-Partenkirchen. Originalbandet bildades i 2003 och fortsätter med grundare Andras. Tidigare bandmedlemmar gitarristen Harbarth och sångaren Dagon har hoppat av.  Men sedan 2011 har Andras haft Infestus som solo projekt.  Samtidigt använder Infestus andra musiker när det behövs. Gruppen spelar ofta på musikfestivaler som Metalcamp och Hellfest, och är inbokad på Dark Easter Metal Meeting 2019 bland annat. 

Van Canto är ett acappella metallband med en unik stil. Gruppen, som bildades i 2006, består av 7 medlemmar: en trummis, Bastian Emig, och 6 sångare. När de utför sin musik sjunger bara 2 av sångarna medan de andra efterliknar olika musikinstrument med sina röster. För närvarande består sångarna av Inga Scharf, gruppens enda kvinnliga medlem, Ross Thompson, Stefan Schmidt, Jan Moritz, Hagen “Hagel” Hirschmann och Ingo “Ike” Sterzinger. Hittills har gruppen släppt 7 album.

Som det syns är metall en musikgenre där det finns plats för många varianter. Tyska metallgrupper är inget undantag. De spelar alla typer av metall från thrash till industriell till symfonisk samtidigt som klassisk svart metall. Metallmusik utvecklad från hårdrock, en musikgenre med rötter i Nordamerika och Västafrika. Nu spelas oändliga varianter av metallmusik över hela världen.

Comments are closed.